Lezingen Dante

Presentaties Jacques Janssen over DANTE EN DE DIVINA COMMEDIA

Jacques Janssen (*Meijel, 1944) is emeritus hoogleraar cultuur- en godsdienstpsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over studentencultuur, jeugdcultuur en de betekenis van religie in de hedendaagse samenleving. In 1999 verscheen van zijn hand een nieuwe, geannoteerde vertaling van Dantes ‘Hel’. De laatste jaren was zijn onderzoek primair gericht op de psychologie van het gebed en de religieuze ervaring.

Tijdens zijn emeritaat blijft hij zich interesseren voor godsdienstpsychologische thema’s, de Divina Commedia en het vertalen daarvan. Daarnaast is hij maatschappelijk actief als vicevoorzitter van een kerkbestuur (‘a hell of a job’ vandaag de dag) en is hij sinds bijna 25 jaar voorzitter en zanger van de Schola Cantorum Karolus Magnus (zie: www.karolus-magnus.nl/). Momenteel werkt hij aan een boek over de geschiedenis en de betekenis van het gregoriaans, voor Dante de muziek bij uitstek.

Thema’s voor lezingen (steeds 2x drie kwartier):

1)    Dante en zijn Komedie: leven en werk

2)    De Divina Commedia en de beeldende kunst

3)    De Divina Commedia en de muziek

4)    De taal en het vertalen van de Divina Commedia

5)    Reizen door Italië in de voetsporen van Dante

6)    De geschiedenis en betekenis van het gregoriaans

7)    Religie in Nederland: kiezen of delen?

Ad 1:  De presentatie is beeldend van opzet (power point). In het eerste deel wordt een schets gegeven van Dantes leven. Bijna alles wat we van Dante weten, is aangebracht door hemzelf: dat levert een autobiografisch, subjectief maar boeiend beeld op. Werk en leven, hoofdpersoon en schrijver zijn nauw verbonden. In het tweede deel ondernemen we aan de hand van de talloze afbeelding die kunstenaars door de eeuwen heen van de Komedie gemaakt hebben, een tocht door Dantes levenswerk. We dalen als speleologen af in de hel, beklimmen als alpinisten de Purgatoriumberg en zweven als astronauten door het paradijs op zoek naar de ultieme ervaring. Hieronder de laatste versie

Janssen, J. (2013) Dante honours 2013 – VITA 2013.

Janssen, J. (2013) Dante honours 2013 – COMMEDIA 2013

Ad 2 en 3: drieluik: De beeldende kunst/muziek in de Divina Commedia; De Divina Commedia in de beeldende kunst/muziek;  de Divina Commedia als beeldende kunst/muziek.

Janssen, J. (2013) Dante beeldende kunst Heemstede I 26-01-2014

Janssen, J. (2013) Dante beeldende kunst Heemstede II 26-01-2014

Janssen, J, (2010) Dante en de muziek Maurick 2010

Ad4: het vertalen van de Divina Commedia, Dante en het Italiaans, lectura Dantis

Janssen, J. (20 ) Dante Vertalen 2011 honours

Ad 6: het gregoriaans

Janssen, J, (2013) KLEINE GESCHIEDENIS Berne

Ad 7: Religie in Nederland

Janssen, J. (2006) alumni 2006

Powered by WordPress with a theme based on Borja Fernandez' Pool theme. Design by Twan Goosen.
Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS. ^Top^